Gentoo Logo
Gentoo Spaceship




Note: Due to technical difficulties, the Archives are currently not up to date. GMANE provides an alternative service for most mailing lists.
c.f. bug 424647
List Archive: gentoo-laptop
Navigation:
Lists: gentoo-laptop: < Prev By Thread Next > < Prev By Date Next >
Headers:
To: gentoo-laptop@g.o
From: "Marco Calviani" <marco.calviani@...>
Subject: Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
Date: Sat, 13 Oct 2007 18:49:19 +0200
Just to give a short update:
1) no luck with the acer_acpi module: it does not load in the system,
as the developer is having a look at it. However he told me that the
module can do practically nothing on the thermal zone since this last
point is controlled fully by ACPI
2) i've tried to modify the DSDT table: it had errors, but also after
correction the system behave in practically the same way. I've mailed
to the acpi-linux mailing list, hoping that the acpi gurus can try to
solve the issue.
As far as i understand now it is just a matter of ACPI implementation.

Regards,
m

On 10/11/07, Beso <givemesugarr@...> wrote:
> normally all acer have dsdt problems and don't work unless you load
> acer_acpi.
> now, in the portage tree there's only the 0.8.2 version, so you have to go
> here:
>
>  http://code.google.com/p/aceracpi/
>
> download the latest version and install it. there's a 5720 product listed
> (under travelmate and not aspire, but it may have been an error). simply
> search for acer_acpi in the /lib/modules/2.6.22-gentoo-r8 and delete it then
> do a depmod -a and update the modules installed and retry loading the newly
> compiled driver. if you manage to get it working in this way ok, if not try
> contacting the guy maintaing the aceracpi module and tell him about you
> problems. he may be of help.
>
>
> 2007/10/11, Marco Calviani <marco.calviani@...>:
> > Hi Beso,
> >    i have an Acer Aspire 5720. I've tried with the acer_acpi, it
> > compiles well but when it comes to loading it fails, saying
> > "No or unsupported WMI interface, unable to load".
> >
> > However as far as i can understood, this module deals with issues of
> > buttons and hotkey not with ACPI issues.
> >
> > Yes, my DSDT failed during recompiling, but i have managed to solve
> > the issues, and now it compiled well (with warning but i'm not
> > caring). I'll try to recompile the new DSDT in the kernel, maybe it
> > could help (but i'm not sure).
> >
> > Regards,
> > m
> >
> > On 10/11/07, Beso <givemesugarr@...> wrote:
> > > yep you're right.... i cannot modify my trippoints so this file cannot
> be
> > > modified....
> > > i don't think that it's random, since it is 40 c.... try doing some
> > > compiling or so and see if it goes up and then stop compiling and do
> nothing
> > > and see if it goes down.... this will tell you if thermal is working....
> > > for dsdt problem you have follow this guide:
> > > http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Fix_Common_ACPI_Problems
> > > if it gives you errors when recompiling dsdt then it may be a dsdt
> problem,
> > > but if it gives you no problem recompiling it then it may be that you
> need
> > > some additional modules like asus_acpi or ibm or toshiba ones based on
> your
> > > pc model. i don't know what you're using (i've managed to see some
> lenovo,
> > > asus toshiba and acer models around and for what i know every one of
> then
> > > needs an additional acpi module to have it work correctly). that was why
> > > i've asked you for your brand and model name.
> > >
> > > 2007/10/11, Marco Calviani <marco.calviani@...>:
> > > > Hi Beso,
> > > >    i've tried with your trip_points modification but it gives this
> error:
> > > >
> > > > bash: echo: write error: Invalid argument
> > > >
> > > > like i'm not able to write on that file.
> > > >
> > > > And of course acpitool gives me a random ACPI temperature:
> > > >
> > > >   Battery #1     : charged
> > > >   AC adapter     : on-line
> > > >   Thermal zone 1 : ok, 40 C
> > > >
> > > > PS: i followed all your suggestions concerning the microcode and fan
> > > > option in the kernel.
> > > > Could this be a problem of DSDT?
> > > >
> > > > regards,
> > > > m
> > > >
> > > > On 10/10/07, Beso <givemesugarr@... > wrote:
> > > > >
> > > > >
> > > > > 2007/10/10, Marco Calviani < marco.calviani@...>:
> > > > > > Hi Beso,
> > > > > >   sorry i misunderstood your suggestion. I did what you suggest
> and
> > > > > > this is the result of the trip_points:
> > > > > >
> > > > > > critical (S5):      100C
> > > > >
> > > > > wow.... you don't have anything that says to the cpu to slow down
> when
> > > it
> > > > > reaches some point....
> > > > > now, to add some other trip points you have to copy these in a
> konsole
> > > with
> > > > > root priviledges:
> > > > > echo "passive:                 78 C: tc1=3 tc2=1 tsp=150
> devices=CPU0 \
> > > > > active[0]:               68 C: devices= FN1 \
> > > > > active[1]:               58 C: devices= FN2" >>
> > > > > /proc/acpi/thermal_zone/TZ01/trip_points
> > > > >
> > > > > then do a cat on the thermal_zone/TZ0/trip_points to see if you've
> added
> > > the
> > > > > lines for passive and active  lines.
> > > > > that means that when your thermal reaches 78 degrees it will slow
> down
> > > the
> > > > > processor. from 58 to 68 it will turn on the fan but don't turn down
> the
> > > > > speed of the processor, below 58 it will turn off the fan.
> > > > > >
> > > > > >
> > > > >
> > > > > > which i suppose is the reason why at that temperature the laptop
> > > switch
> > > > > off.
> > > > > > So, nothing except for the critical state. Should i have to add
> there
> > > > > something?
> > > > >
> > > > > if the pc turns down then it can read from somewhere the actual
> thermal
> > > > > point. you try to see after actually setting the things i've just
> said,
> > > if
> > > > > your pc is behaving as it should. remember to also turn on the
> polling
> > > > > frequency. without it it will not look for thermal changes. and
> remember
> > > to
> > > > > actually compile the mce and speedstep features in the kernel and
> not as
> > > > > module and reboot and then set the things i've mentioned. after that
> > > type
> > > > > acpitool (it should be installed by default with the acpi package)
> and
> > > see
> > > > > what it says. it should give something like this:
> > > > >
> > > > > >   Battery #1     : charging, 46.00%, 01:17:04
> > > > > >   AC adapter     : on-line
> > > > > >   Thermal zone 1 : activ, 58 C
> > > > >
> > > > > it indicates, as you can see not only the battery and ac status but
> also
> > > the
> > > > > current processor mode (active) and the current thermal
> temperature....
> > > if
> > > > > you don't have acpitool try acpi -t (you'll surely have either one
> or
> > > the
> > > > > other) and it should indicate the thermal state and temperature. if
> this
> > > > > command don't give you these infos then you'll have to be very
> careful
> > > using
> > > > > your pc since acpi probably don't support santarosa well. you should
> > > then
> > > > > unmask newer acpi in portage (adding acpi in /etc/package.keywords)
> and
> > > try
> > > > > with the new acpi ( 1.0.6).
> > > > > you may need some additional acpi modules, like ibm_acpi for
> example,
> > > but
> > > > > that depends on your's pc brand. i'm looking around to see if there
> were
> > > > > someone that had problems with santarosa and linux acpi, but for the
> > > moment
> > > > > i couldn't find something useful. try what i've said and see if the
> > > things
> > > > > work. if they work then append the tweak in some script that starts
> at
> > > boot
> > > > > like the top of xdm script and you'll have a functional system. let
> me
> > > know
> > > > > if you were succesful on that.
> > > > >
> > > > >
> > > > > > An additional problem is this:
> > > > > > doing a
> > > > > > $ cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ01/temperature
> > > > > > it gives only a:
> > > > > >
> > > > > > temperature:     0C
> > > > > >
> > > > > > My question is:
> > > > > > even if i change the polling frequency, how the fan can start if
> the
> > > > > > temperature gives 0??
> > > > > > Do you know if it's possible to link the fan start with the core
> > > > > > temperature instead of the ACPI thermal zone?
> > > > >
> > > > > probably the fan don't start since  you have it as a module. i've
> > > curently
> > > > > had the same problem which solved by compiling it integrated in the
> > > kernel.
> > > > > the fan in your case should always be on, not always be off....
> > > > >
> > > > > >
> > > > > > Regards,
> > > > > > m
> > > > > >
> > > > > > >
> > > > > > > thats why i told you to do this commanda:
> > > > > > > > echo "2 seconds" >
> > > > > > > /proc/acpi/thermal_zone/TZ01/polling:frequency
> > > > > > > >
> > > > > > >  this enables the polling of your thermal every 2 seconds. this
> > > should
> > > > > be
> > > > > > > enough.
> > > > > > > do you have the other file that i mentioned:
> > > > > > > > /proc/acpi/thermal_zone/TZ01/trip_points ?!
> > > > > > > this sets the trip points for your processor. whitout it you
> > > governor
> > > > > cannot
> > > > > > > understand what to do even if it polls right.
> > > > > > >
> > > > > > > as for the kernel thigs, set these options:
> > > > > > > select processor type: intel core2 instead of normal x86
> > > > > > > CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO=y instead of m
> > > > > > > CONFIG_ACPI_FAN=y instead of m
> > > > > > > CONFIG_MICROCODE=y instead of m (for what i know cpu micocode is
> > > needed
> > > > > on
> > > > > > > intels)
> > > > > > > CONFIG_K8_NUMA=n instead of y (this should be the amdk8 numa,
> that
> > > you
> > > > > > > should not need. if it's not then let him be)
> > > > > > > CONFIG_X86_MCE_AMD=n instead of y (you don't need amd mce
> features
> > > since
> > > > > > > they are not included into intel cpus)
> > > > > > > CONFIG_NR_CPUS=32 <-- this leaves me a little dazzled: do you
> really
> > > > > have 32
> > > > > > > cpus in your core?! for what i know this sets the real number of
> > > cpus
> > > > > inside
> > > > > > > the kernel, but i might be wrong. so if this is really what i
> think
> > > it
> > > > > is,
> > > > > > > ie the real nr of cpus (not virtual ones) set this to 2 or 4
> based
> > > on
> > > > > your
> > > > > > > cpu cores.
> > > > > > > CONFIG_HOTPLUG_CPU=n instead of y (i don't really think that
> you'll
> > > > > unplug
> > > > > > > your cpu from your laptop when the laptop is still running
> > > considering
> > > > > that
> > > > > > > you don't use multi cpus but a single multicore cpu. the same
> goes
> > > for
> > > > > > > memory hotplug: i don't think that your laptop supports it, so
> just
> > > > > disable
> > > > > > > it.)
> > > > > > > for what i have seen the acpi problems may be due to a failure
> in
> > > > > loading
> > > > > > > the intel speedstep module. if you look into the modules loaded
> > > (lsmod)
> > > > > you
> > > > > > > should not see it. so it's better to insert it directly in the
> > > kernel,
> > > > > since
> > > > > > > it is one of the first modules called (if you use it as a module
> you
> > > > > should
> > > > > > > be loading it with initramdisk before loading acpi to have a
> full
> > > acpi
> > > > > > > configuration).
> > > > > > > try setting these options and recompile and install the new
> kernel
> > > and
> > > > > > > modules and reboot (kexec is not working on my amd turion with
> 64bit
> > > > > enabled
> > > > > > > and so may also be for your core2duo).
> > > > > > >
> > > > > > >  2007/10/10, Marco Calviani < marco.calviani@...>:
> > > > > > > > Sorry i missed the attachment.
> > > > > > > >
> > > > > > > > regards,
> > > > > > > > m
> > > > > > > >
> > > > > > > >
> > > > > > >
> > > > > > >
> > > > > > >
> > > > > > > --
> > > > > > > dott. ing. beso
> > > > > > --
> > > > > > gentoo-laptop@g.o mailing list
> > > > > >
> > > > > >
> > > > >
> > > > >
> > > > >
> > > > > --
> > > > > dott. ing. beso
> > > > --
> > > > gentoo-laptop@g.o mailing list
> > > >
> > > >
> > >
> > >
> > >
> > > --
> > > dott. ing. beso
> > --
> > gentoo-laptop@g.o mailing list
> >
> >
>
>
>
> --
> dott. ing. beso
-- 
gentoo-laptop@g.o mailing list


Replies:
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Beso
References:
Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Marco Calviani
Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Marco Calviani
Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Marco Calviani
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Beso
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Marco Calviani
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Beso
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Marco Calviani
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Beso
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Marco Calviani
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
-- Beso
Navigation:
Lists: gentoo-laptop: < Prev By Thread Next > < Prev By Date Next >
Previous by thread:
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
Next by thread:
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
Previous by date:
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)
Next by date:
Re: Re: [gentoo-user] Problem with CPU temperature (Santa Rosa CPU)


Updated Jun 17, 2009

Summary: Archive of the gentoo-laptop mailing list.

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2013 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.