Gentoo Logo
Gentoo Spaceship




Note: Due to technical difficulties, the Archives are currently not up to date. GMANE provides an alternative service for most mailing lists.
c.f. bug 424647
List Archive: gentoo-ppc-user
Navigation:
Lists: gentoo-ppc-user: < Prev By Thread Next > < Prev By Date Next >
Headers:
To: gentoo-ppc-user@g.o
From: Jan Girlich <vollkorn@...>
Subject: Re: 3D-acceleration not working on old iMac
Date: Sat, 28 Jan 2006 08:51:56 +0100
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Hi,

I made some progress.

Jan Girlich wrote:
> Joseph Jezak wrote:
>>>You have a Mach64, not a Rage128.

This was the right pointer!

So I started to search for manuals etc. dealing with mach64 and DRM.

What I did, step by step:

1. Remove kernel-DRM or use it as module,
get latest DRM from CVS,
compile DRM and restart (reload kernel) [1]

2. Set useflag insecure-drivers for Xorg and recompile Xorg [2]

3. Use not more than 16 bpp for color depth [3] & add the line
Option "DMAMode" "async"
to /etc/X11/xorg.conf [4]

[1] Chapter 1.1.2. & 1.9. on http://dri.freedesktop.org/wiki/Building
[2] http://www.gentoo.org/doc/en/dri-howto.xml#doc_chap3
[3] http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-416937.html
[4]
http://www.mail-archive.com/dri-devel@.../msg15920.html

Now glxgears reports: "direct rendering: Yes" and Xorg.0.log looks fine.
But when I start glxgears a black window opens and Xorg freezes hard. I
can log into the machine with ssh, kill and restart Xorg and take a look
in the logfiles. But I can't find any useful informations in the logfiles.

/var/log/Xorg.0.log
(**) Option "XkbVariant" "nodeadkeys"
(**) Keyboard0: XkbVariant: "nodeadkeys"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) Keyboard0: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard0" (type: KEYBOARD)
(II) XINPUT: Adding extended input device "Mouse0" (type: MOUSE)
(II) Mouse0: ps2EnableDataReporting: succeeded
(II) ATI(0): Largest offscreen area available: 1024 x 2303
(II) ATI(0): Largest offscreen area available: 1024 x 2303

/var/log/messages
Jan 28 08:27:52 imac login(pam_unix)[7341]: session opened for user root
by LOGIN(uid=0)
Jan 28 08:27:52 imac syslog-ng[4509]: STATS: dropped 0
Jan 28 08:29:09 imac gdm(pam_unix)[27225]: session closed for user jan
Jan 28 08:29:10 imac init: Activating demand-procedures for 'A'
Jan 28 08:29:15 imac [drm] descriptor ring: cpu addr c5aec000, bus addr:
0x05aec000
Jan 28 08:29:15 imac [drm] DMA test succeeded, using asynchronous DMA mode
Jan 28 08:29:59 imac gdm(pam_unix)[6818]: session opened for user jan by
(uid=0)
Jan 28 08:37:30 imac sshd[6926]: Accepted keyboard-interactive/pam for
root from 192.168.17.13 port 38611 ssh2
Jan 28 08:37:30 imac sshd(pam_unix)[6932]: session opened for user root
by root(uid=0)

dmesg
pmac_zilog 0.00013000:ch-b: IrDA setup for 9600 bps, dongle version: 4
[drm] Initialized drm 1.0.1 20051102
[drm] Initialized mach64 1.0.0 20020904 on minor 0:
[drm] Used old pci detect: framebuffer loaded
[drm] descriptor ring: cpu addr c6ac4000, bus addr: 0x06ac4000
[drm] Forcing pseudo-DMA mode
[drm] descriptor ring: cpu addr c7c20000, bus addr: 0x07c20000
[drm] DMA test succeeded, using asynchronous DMA mode
[drm] descriptor ring: cpu addr c1ab8000, bus addr: 0x01ab8000
[drm] DMA test succeeded, using asynchronous DMA mode
[drm] descriptor ring: cpu addr c5aec000, bus addr: 0x05aec000
[drm] DMA test succeeded, using asynchronous DMA mode

Any idea what I can try?

Thanks
Jan

-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.2 (GNU/Linux)

iD8DBQFD2yKbvuM9o4Jvd/8RAiSeAJ4lrxh/0b8HQLdtu4y7Lq7V0YQZ6gCcDqwI
sqa85u+RTPZHC6ojY4lHHFo=
=PVGO
-----END PGP SIGNATURE-----
-- 
gentoo-ppc-user@g.o mailing list


References:
3D-acceleration not working on old iMac
-- Jan Girlich
Re: 3D-acceleration not working on old iMac
-- Joseph Jezak
Re: 3D-acceleration not working on old iMac
-- Jan Girlich
Navigation:
Lists: gentoo-ppc-user: < Prev By Thread Next > < Prev By Date Next >
Previous by thread:
Re: 3D-acceleration not working on old iMac
Next by thread:
liboil-0.3.7 compile problems
Previous by date:
Re: 3D-acceleration not working on old iMac
Next by date:
liboil-0.3.7 compile problems


Updated Jun 17, 2009

Summary: Archive of the gentoo-ppc-user mailing list.

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2013 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.