Gentoo Logo
Gentoo Spaceship




Note: Due to technical difficulties, the Archives are currently not up to date. GMANE provides an alternative service for most mailing lists.
c.f. bug 424647
List Archive: gentoo-ppc-user
Navigation:
Lists: gentoo-ppc-user: < Prev By Thread Next > < Prev By Date Next >
Headers:
To: gentoo-ppc-user@g.o
From: David Friedlander <david@...>
Subject: Re: xorg.conf for Mac G4 mini
Date: Mon, 20 Jul 2009 08:51:24 -0400
Further to the last;

I modified the xorg.conf to include a modeline for 1024x768, and  
changed the
screen display sections to reference it.  I believe the server gets a  
little further now,
but still no soap.

Attached, the new xorg.conf and the error log (as before)

xorg.conf:

-----------------------

### This file was generated by xac v0.6_pre3

Section "ServerLayout"
	Identifier	"XAC Configured"
	Screen		0 "Screen0" 0 0
	InputDevice	"Mouse0"	"CorePointer"
	InputDevice	"Keyboard0"	"CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	### Multiple FontPath entries are allowed (which are concatenated
	### together as well as specifying multiple comma-separated
	### entries in one FontPath command (or both methods)
	###
	### For X Font Server support, uncomment this and comment the
	### other FontPaths. (This is not required for most configurations)
	# FontPath	"unix/:-1"
	
	FontPath	"/usr/share/fonts/75dpi"
	FontPath	"/usr/share/fonts/default/ghostscript"
	FontPath	"/usr/share/fonts/corefonts"
EndSection

Section "Module"
	Load		"extmod"
	Load		"dbe"
	Load		"record"
	Load		"glx"
	Load		"type1"
	Load		"freetype"
	Load		"dri"
EndSection

Section "ServerFlags"
	Option		"blank time"	"10"	# 10 Minutes
	Option		"standby time"	"20"	# 20 Minutes
	Option		"suspend time"	"30"	# 30Minutes
	Option		"off time"	"60"	# 60Minutes
	### Uncomment so X doesn't fail when no mouse is available
	# Option		"AllowMouseOpenFail"	"true"
	### Enable this option if X should not change resolutions
	### This is useful if mode changing corrupts the X Server
	# Option		"DisableVidModeExtensions"	"true"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Keyboard0"
	Driver		"kbd"
	### Check /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.lst for available models
	Option		"XkbdModel"		"pc105"
	### Check /usr/share/X11/xkb/symbols/ for available layouts
	Option		"XkbLayout"		"us"
	Option		"XkbOptions"		"compose:rwin"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Mouse0"
	Driver		"mouse"
	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
	Option		"Protocol"		"auto"
	
	### Set driver options:
	### No options set!
	
	### Unset driver options:
	### No options unset!
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Card0"
	Driver		"radeon"
	### Configured ATI Radeon Yb at PCI Bus ID:
	# BusID		"PCI:0:16:0"
	
	### Set driver options:
	Option		"EnablePageFlip"	"true"	# Increases Performance
	Option		"MergedFB"		"false"	# Set to true if you want mirrored  
monitor output
	
	### Unchanged, default driver options:
	# Option		"AccelMethod"	"XAA"	# XAA or EXA, but EXA is unstable"
	# Option		"AGPMode"	"1"	# Set to the AGP bus speed, 1 = 1x
	# Option		"AGPFastWrite"	"false"	# Can be unstable
	# Option		"BackingStore"	"false"	# Currently broken
	# Option		"BIOSHotkeys"	"false"	# Enable this to switch outputs with  
a hotkey
	# Option		"BusType"	"auto"	# Force Video Bus to PCI, AGP or PCIE
	# Option		"MonitorLayout"	"auto"	# Set to TMDS for some Apple Flat  
Panels
	# Option		"NoAccel"	"false"	# Disables ALL hardware acceleration
	# Option		"RenderAccel"	"true"	# Hardware Render Acceleration"
	# Option		"ReverseDDC"	"false"	# Some G5s require this
	# Option		"SWcursor"	"false"	
	 Option		"UseFBDev"	"false"	# Try enabling this if it does not work
	
	### See "man radeon" for more information and options
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Monitor0"
	UseModes	"Modes0"
	ModelName	"SDM-N50PS"
	Option		"DPMS"
	HorizSync	30-60
	VertRefresh	50-65
EndSection

Section "Modes"
	Identifier	"Modes0"
	### # 720x400 59.55 Hz (CVT) hsync: 24.83 kHz; pclk: 22.25 MHz
#	Modeline "720x400"   22.25  720 744 808 896  400 403 413 417 -hsync  
+vsync
	Modeline "1024x768"   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777 806 - 
hsync -vsync
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Screen0"
	Device		"Card0"
	Monitor		"Monitor0"
	DefaultDepth	24

	SubSection "Display"
		Depth	24
		Virtual	1024 768
		Modes	"1024x768"
	EndSubSection

EndSection

Section "DRI"
	Group 0
	Mode 0666
EndSection

----------------------------------------

Error log:
-------------------------------------
xauth:  creating new authority file /home/david/.serverauth.25907

X.Org X Server 1.5.3
Release Date: 5 November 2008
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-gentoo-r3 ppc
Current Operating System: Linux dfminigentoo 2.6.24-gentoo-r3 #3 Sat  
Jul 4 09:52:08 EDT 2009 ppc
Build Date: 09 July 2009  08:25:07AM

	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jul 20 08:24:45 2009
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"

(EE) Failed to load module "type1" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "freetype" (module does not exist, 0)
   XRANDR name: DVI-0
   Connector: DVI-I
   CRT2: INTERNAL_DAC1
   DFP1: INTERNAL_TMDS1
   DDC reg: 0x6c
   XRANDR name: S-video
   Connector: S-video
   TV1: INTERNAL_DAC2
   DDC reg: 0x0
finished output detect: 0
finished output detect: 1
finished all detect
before xf86InitialConfiguration
after xf86InitialConfiguration
Entering TV Save
Save TV timing tables
saveTimingTables: reading timing tables
TV Save done
disable primary dac
disable primary dac
disable TV
disable primary dac
init memmap
init common
init crtc1
init pll1
freq: 65000000
best_freq: 65000000
best_feedback_div: 65
best_ref_div: 9
best_post_div: 3
restore memmap
restore common
restore crtc1
restore pll1
finished PLL1
set RMX
set primary dac
enable primary dac
disable TV
SESSION_MANAGER=local/dfminigentoo:@/tmp/.ICE-unix/25934,unix/ 
dfminigentoo:/tmp/.ICE-unix/25934
1248092687.891995 Session manager: disconnected...
1248092688.023184 Session manager: disconnected...
1248092688.117781 Session manager: disconnected...
1248092688.221803 Session manager: disconnected...
1248092688.317778 Session manager: disconnected...
1248092688.419156 Session manager: disconnected...
1248092688.513810 Session manager: disconnected...
1248092688.617479 Session manager: disconnected...
1248092688.713813 Session manager: disconnected...
1248092688.815359 Session manager: disconnected...
1248092688.911995 Session manager: disconnected...

** (gnome-session:25934): CRITICAL **: dbus_g_proxy_add_signal:  
assertion `DBUS_IS_G_PROXY (proxy)' failed

** (gnome-session:25934): CRITICAL **: dbus_g_proxy_connect_signal:  
assertion `DBUS_IS_G_PROXY (proxy)' failed
Window manager warning: Failed to read saved session file /home/ 
david/.config/metacity/sessions/default0.ms: Failed to open file '/ 
home/david/.config/metacity/sessions/default0.ms': No such file or  
directory
Failed to play sound: Sound disabled
20/07/2009 08:24:51 Autoprobing TCP port
20/07/2009 08:24:51 Autoprobing selected port 5900
20/07/2009 08:24:51 Advertising authentication type: 'No  
Authentication' (1)
20/07/2009 08:24:51 Advertising security type: 'No Authentication' (1)

** (nautilus:26000): WARNING **: Unable to add monitor: Not supported

(gnome-panel:25991): Gtk-WARNING **: gtk_widget_size_allocate():  
attempt to allocate widget with width -15 and height 23
The application 'gnome-session' lost its connection to the display :0.0;
most likely the X server was shut down or you killed/destroyed
the application.
Window manager warning: Lost connection to the display ':0.0';
most likely the X server was shut down or you killed/destroyed
the window manager.
xinit:  connection to X server lost.

waiting for X server to shut down disable primary dac
finished PLL2
finished PLL1
Entering Restore TV
Restore TV PLL
Restore TVHV
Restore TV Restarts
Restore Timing Tables
Restore TV standard
Leaving Restore TV


------------------------------------
Best,
David




On Jul 20, 2009, at 8:25 AM, David Friedlander wrote:

> Hello, Joe,
>
> The server doesn't start; stderr shows the following (captured with  
> "xterm 2> test.log"
> This is regardless of the setting of "UseFBDev"
>
> Following this is the generated xorg.conf.  I see a strange  
> "modeline" entry for 720x400 --
> could that be the problem?  I believe that in the past I've deleted  
> this and even tried to replace
> it with a 1024x768 line, but truthfully I can't remember any more.
>
> David
>
> (I suspect the last 2 lines are generated when I press ctrl-c.)
>
> ------------------------------
> xauth:  creating new authority file /home/david/.serverauth.25513
>
> X.Org X Server 1.5.3
> Release Date: 5 November 2008
> X Protocol Version 11, Revision 0
> Build Operating System: Linux 2.6.24-gentoo-r3 ppc
> Current Operating System: Linux dfminigentoo 2.6.24-gentoo-r3 #3 Sat  
> Jul 4 09:52:08 EDT 2009 ppc
> Build Date: 09 July 2009  08:25:07AM
>
> 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
> 	to make sure that you have the latest version.
> Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
> 	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
> 	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
> (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jul 20 07:57:28 2009
> (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
>
> (EE) Failed to load module "type1" (module does not exist, 0)
> (EE) Failed to load module "freetype" (module does not exist, 0)
>  XRANDR name: DVI-0
>  Connector: DVI-I
>  CRT2: INTERNAL_DAC1
>  DFP1: INTERNAL_TMDS1
>  DDC reg: 0x6c
>  XRANDR name: S-video
>  Connector: S-video
>  TV1: INTERNAL_DAC2
>  DDC reg: 0x0
> finished output detect: 0
> finished output detect: 1
> finished all detect
> before xf86InitialConfiguration
> (EE) RADEON(0): Output DVI-0 enabled but has no modes
> (EE) RADEON(0): No valid modes.
> (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
>
> Fatal server error:
> no screens found
> giving up.
> xinit:  Connection refused (errno 111):  unable to connect to X server
> xinit:  No such process (errno 3):  unexpected signal 2.
>
> --------------------------------
> Here's the xorg.conf
> -------------------------------
> ### This file was generated by xac v0.6_pre3
>
> Section "ServerLayout"
> 	Identifier	"XAC Configured"
> 	Screen		0 "Screen0" 0 0
> 	InputDevice	"Mouse0"	"CorePointer"
> 	InputDevice	"Keyboard0"	"CoreKeyboard"
> EndSection
>
> Section "Files"
> 	### Multiple FontPath entries are allowed (which are concatenated
> 	### together as well as specifying multiple comma-separated
> 	### entries in one FontPath command (or both methods)
> 	###
> 	### For X Font Server support, uncomment this and comment the
> 	### other FontPaths. (This is not required for most configurations)
> 	# FontPath	"unix/:-1"
> 	
> 	FontPath	"/usr/share/fonts/75dpi"
> 	FontPath	"/usr/share/fonts/default/ghostscript"
> 	FontPath	"/usr/share/fonts/corefonts"
> EndSection
>
> Section "Module"
> 	Load		"extmod"
> 	Load		"dbe"
> 	Load		"record"
> 	Load		"glx"
> 	Load		"type1"
> 	Load		"freetype"
> 	Load		"dri"
> EndSection
>
> Section "ServerFlags"
> 	Option		"blank time"	"10"	# 10 Minutes
> 	Option		"standby time"	"20"	# 20 Minutes
> 	Option		"suspend time"	"30"	# 30Minutes
> 	Option		"off time"	"60"	# 60Minutes
> 	### Uncomment so X doesn't fail when no mouse is available
> 	# Option		"AllowMouseOpenFail"	"true"
> 	### Enable this option if X should not change resolutions
> 	### This is useful if mode changing corrupts the X Server
> 	# Option		"DisableVidModeExtensions"	"true"
> EndSection
>
> Section "InputDevice"
> 	Identifier	"Keyboard0"
> 	Driver		"kbd"
> 	### Check /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.lst for available models
> 	Option		"XkbdModel"		"pc105"
> 	### Check /usr/share/X11/xkb/symbols/ for available layouts
> 	Option		"XkbLayout"		"us"
> 	Option		"XkbOptions"		"compose:rwin"
> EndSection
>
> Section "InputDevice"
> 	Identifier	"Mouse0"
> 	Driver		"mouse"
> 	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
> 	Option		"Protocol"		"auto"
> 	
> 	### Set driver options:
> 	### No options set!
> 	
> 	### Unset driver options:
> 	### No options unset!
> EndSection
>
> Section "Device"
> 	Identifier	"Card0"
> 	Driver		"radeon"
> 	### Configured ATI Radeon Yb at PCI Bus ID:
> 	# BusID		"PCI:0:16:0"
> 	
> 	### Set driver options:
> 	Option		"EnablePageFlip"	"true"	# Increases Performance
> 	Option		"MergedFB"		"false"	# Set to true if you want mirrored  
> monitor output
> 	
> 	### Unchanged, default driver options:
> 	# Option		"AccelMethod"	"XAA"	# XAA or EXA, but EXA is unstable"
> 	# Option		"AGPMode"	"1"	# Set to the AGP bus speed, 1 = 1x
> 	# Option		"AGPFastWrite"	"false"	# Can be unstable
> 	# Option		"BackingStore"	"false"	# Currently broken
> 	# Option		"BIOSHotkeys"	"false"	# Enable this to switch outputs  
> with a hotkey
> 	# Option		"BusType"	"auto"	# Force Video Bus to PCI, AGP or PCIE
> 	# Option		"MonitorLayout"	"auto"	# Set to TMDS for some Apple Flat  
> Panels
> 	# Option		"NoAccel"	"false"	# Disables ALL hardware acceleration
> 	# Option		"RenderAccel"	"true"	# Hardware Render Acceleration"
> 	# Option		"ReverseDDC"	"false"	# Some G5s require this
> 	# Option		"SWcursor"	"false"	
> 	 Option		"UseFBDev"	"false"	# Try enabling this if it does not work
> 	
> 	### See "man radeon" for more information and options
> EndSection
>
> Section "Monitor"
> 	Identifier	"Monitor0"
> 	UseModes	"Modes0"
> 	ModelName	"SDM-N50PS"
> 	Option		"DPMS"
> 	HorizSync	30-60
> 	VertRefresh	50-65
> EndSection
>
> Section "Modes"
> 	Identifier	"Modes0"
> 	### # 720x400 59.55 Hz (CVT) hsync: 24.83 kHz; pclk: 22.25 MHz
> 	Modeline "720x400"   22.25  720 744 808 896  400 403 413 417 -hsync  
> +vsync
> EndSection
>
> Section "Screen"
> 	Identifier	"Screen0"
> 	Device		"Card0"
> 	Monitor		"Monitor0"
> 	DefaultDepth	24
>
> 	SubSection "Display"
> 		Depth	8
> 		Virtual	640 400
> 		Modes	"640x400" "720x400" "640x480" "640x480"
> 	EndSubSection
>
> 	SubSection "Display"
> 		Depth	16
> 		Virtual	640 400
> 		Modes	"640x400" "720x400" "640x480" "640x480"
> 	EndSubSection
>
> 	SubSection "Display"
> 		Depth	24
> 		Virtual	640 400
> 		Modes	"640x400" "720x400" "640x480" "640x480"
> 	EndSubSection
>
> EndSection
>
> Section "DRI"
> 	Group 0
> 	Mode 0666
> EndSection
>
>
>
>
>
> On Jul 20, 2009, at 6:15 AM, Joseph Jezak wrote:
>
>> David Friedlander wrote:
>>> Hello, Joe and JR:
>>>
>>> Thank to both of you for your help; it took me until now to find the
>>> time to once again find time to
>>> fiddle with this problem.
>>>
>>> The symptom is that the monitor gives a message that there's no  
>>> signal
>>> and goes away.  Terminating X
>>> with some combination :-) of shift keys and the delete key brings  
>>> back
>>> a text terminal.  A very lengthy log
>>> file gets generated, but to the best of my ability I can not find  
>>> any
>>> indication of an error in it.
>>>
>>> Checked the FAQ, but I'm not clear how to "set the correct  
>>> framebuffer
>>> device" -- or what that might mean.
>>>
>>> Probably my blindness, if you can direct me I'll be grateful.
>>>
>>>
>>> Here's the output from xac:
>>> -----------------------------------------
>>> dfminigentoo ~ # xac --dump
>>> Machine Name: PowerMac10,1
>>> Video Cards Found:
>>> * ATI Radeon Yb - (0:16:0)
>>>   Detected as: ATI Radeon Open Driver
>>>
>>> Framebuffer Info:
>>>   Accel ID: 38
>>>   Name String: ATI Radeon Yb
>>>   Depth PP: 8
>>>
>>> EDID0:
>>>   ID:  SNY5011
>>>   SN:  16843009
>>>   DT:  [31, 2000]
>>>   EV:  (1, 2)
>>>   VI:  {'serration_vsync': 0, 'blank_to_black': 0, 'sync_on_green':
>>> 1, 'composite_sync': 1, 'video_level': 0, 'seperate_sync': 1,
>>> 'digital': 0}
>>>   SZ:  (33, 24)
>>>   GA:  2.2
>>>   FS:  {'suspend': 1, 'gtf': 1, 'standby': 1, 'prefered_timing': 1,
>>> 'rgb': 0, 'display_type': 1, 'active_off': 1}
>>>   CC:  {'red_y': 0.33984375, 'red_x': 0.625, 'blue_y': 0.0703125,
>>> 'blue_x': 0.1552734375, 'white_y': 0.2978515625, 'white_x':
>>> 0.283203125, 'green_y': 0.599609375, 'green_x': 0.2802734375}
>>>   ET:  [[720, 400, 70], [640, 480, 75], [640, 480, 67]]
>>>   MD:  [['Detailed Timing', {'stereo': 0, 'vborder': 0,
>>> 'vimage_size': 234, 'hsync_offset': 16, 'horizontal_active': 640,
>>> 'horizontal_blanking': 160, 'vsync_pulse_width': 2, 'interlaced': 0,
>>> 'pixel_clock': 54793, 'hborder': 0, 'vertical_blanking': 49,
>>> 'digital_composite': 3, 'vertical_active': 400, 'vsync_offset': 12,
>>> 'variant': 2, 'himage_size': 312, 'hsync_pulse_width': 96}],  
>>> ['Range',
>>> {'v_max': 65, 'h_min': 30, 'h_max': 60, 'v_min': 50}], ['Name',
>>> 'SDM-N50PS'], ['Serial', '0140495']]
>>>   HE:  0
>> Okay, this looks good. You are using the correct framebuffer driver  
>> (the
>> ATI Radeon driver and not the OpenFirmware FB driver, which won't  
>> work
>> for X) and it appears that your monitor is correctly responding  
>> with an
>> EDID for autodetection. Can you try generating an X config file  
>> with xac
>> and give that a try? If it doesn't work out of the box, try  
>> uncommenting
>> the "UseFBDev" option and try both "true" and "false", sometimes the
>> correct value is not autodetected by X.
>>
>> -Joe
>>
>
>



References:
xorg.conf for Mac G4 mini
-- David Friedlander
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
-- Joseph Jezak
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
-- Joseph Jezak
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
-- David Friedlander
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
-- Joseph Jezak
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
-- David Friedlander
Navigation:
Lists: gentoo-ppc-user: < Prev By Thread Next > < Prev By Date Next >
Previous by thread:
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
Next by thread:
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
Previous by date:
Re: xorg.conf for Mac G4 mini
Next by date:
Re: xorg.conf for Mac G4 mini


Updated Oct 31, 2011

Summary: Archive of the gentoo-ppc-user mailing list.

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2013 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.