Gentoo Archives: gentoo-user

From: "张春江" <zhangchunjiangrj@×××.com>
To: gentoo-user@l.g.o
Subject: Re: [gentoo-user] sys-boot/plymouth could not work
Date: Thu, 05 Apr 2012 07:49:56
Message-Id: 462dce25.a33f.136817932de.Coremail.zhangchunjiangrj@126.com
In Reply to: Re: [gentoo-user] sys-boot/plymouth could not work by "Canek Peláez Valdés"
On 2012-04-05 01:29:36,"Canek Peláez Valdés" <caneko@×××××.com> wrote:
>On Wed, Apr 4, 2012 at 12:28 PM, Canek Peláez Valdés <caneko@×××××.com> wrote: >> >> Something is wrong. There is no dracut messages in your dmesg output, >> so either you are not using the rd.debug command line (which, >> according to your logs, you *are* using), or you are not using a >> dracut-created initramfs, or the initramfs is somehow corrupted.
I used # dracut -H -f to create my initramfs. I don't know why there is no dracut message in  my dmesg output.
>> Can I see your grub.cfg file, as it is please? Also, it seems that the >> problem is OpenRC not creating the /run tmpfs early on during the boot >> process: >> >> https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=409921 >> >> Until that gets fixed, recent versions of plymouth cannot work with >> OpenRC. Maybe you could try an old version? >> >> Regards. > >Also, can I see your fstab? It seems you use quite the complex setup >for your partitions.
The latest version of plymouth is 0.9_pre20111013-r1. I installed sys-boot/plymouth-0.8.3-r5 but it still couldn't work, just like v0.9_pre. There is no ebuild for other versions. Then I tried to install by tarball, but version 0.8.1 and 0.8.2 have a make error: "fatal error: drm/drm.h: No such file or directory", but I have already installed  x11-libs/libdrm and all the other drm related applications are masked. Version 0.7.2 have an another make error. This is my grub.conf: default 0 timeout 5 #splashimage=(hd0,13)/boot/grub/splash.xpm.gz title Gentoo Linux root (hd0,13) kernel /boot/kernel-3.2.1-gentoo-r2 root=/dev/sda10 splash quiet video=radeon:1366x768 initrd /boot/initramfs-3.2.1-gentoo-r2.img title Win7 rootnoverify (hd0,0) makeactive chainloader +1 This is my /etc/fstab: # <fs> <mountpoint> <type> <opts> <dump/pass> # NOTE: If your BOOT partition is ReiserFS, add the notail option to opts. /dev/sda14 /boot ext4 defaults,noatime 1 2 /dev/sda10 / ext4 noatime 0 1 /dev/sda11 /usr ext4 noatime 0 0 /dev/sda12 /var ext4 noatime 0 0 /dev/sda13 /home ext4 noatime 0 0 /dev/sda9 none swap sw 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom auto noauto,user 0 0 /dev/sda1 /media/win7 ntfs-3g rw,users,umask=000 0 0 /dev/sda5 /media/music ntfs-3g rw,users,umask=000 0 0 /dev/sda6 /media/animation ntfs-3g rw,users,umask=000 0 0 /dev/sda7 /media/data ntfs-3g rw,users,umask=000 0 0 /dev/sda8 /media/video ntfs-3g rw,users,umask=000 0 0 Thank you very much for your help!

Replies

Subject Author
Re: [gentoo-user] sys-boot/plymouth could not work "Canek Peláez Valdés" <caneko@×××××.com>