Gentoo Archives: gentoo-desktop

From: Alex Schuster <wonko@×××××××××.org>
To: gentoo-desktop@l.g.o
Subject: Re: [gentoo-desktop] kde-base/kdebase-kioslaves-3.5.10-r1 and hal USE flag
Date: Sun, 18 Sep 2011 22:12:23
In Reply to: Re: [gentoo-desktop] kde-base/kdebase-kioslaves-3.5.10-r1 and hal USE flag by Tiago Marques
Sorry for the looong delay. It's partially because I the system it remote
and I do not always have access to it, and partially because I nearly
forgot about this :)  Sorry for that.

Long, long ago Tiago Marques wrote:

> On Wed, Jul 13, 2011 at 11:29 PM, Brent Busby <brent@×××××××××.org> > wrote: > > On Tue, 12 Jul 2011, Alex Schuster wrote:
> >> Auto-mounting of external media like CDs does not work, I assume > >> it's because I have no HAL support for kioslaves: > >> > >> leela ~ # USE=hal emerge -pv kde-base/kdebase-kioslaves:3.5 > >> > >> These are the packages that would be merged, in order: > >> > >> Calculating dependencies... done! > >> [ebuild R ] kde-base/kdebase-kioslaves-3.**5.10-r1 USE="ldap > >> samba - > >> debug (-hal) -kdehiddenvisibility -openexr" 0 kB [1]
> >> The (-hal) probably means that this USE flag is disabled by profile. > >> Is there a way to enable it? Or does one have to mount CDs manually > >> with KDE 3.5 now? > >> > >> I tried to put -hal in package.use.mask, and hal in > >> package.use.force (whatever thsi is). And in package.use of course, > >> but this does not help. When I look into the ebuild, it seems that > >> sys- apps/dbus has to be compiled with qt3, but there is no such USE > >> flag for this package. Maybe that's why hal is masked in the first > >> place. > >> > >> So, is there anything I can do about it? > > > > Here's what I've had to do... > > > > In /etc/portage/package.use.mask: > > > > kde-base/kdebase-kioslaves -hal > > app-cdr/k3b -hal
Here, too.
> > In /etc/portage/package.keywords (because newer masked ebuilds of > > these two packages solve some build issues): > > > > kde-base/kdelibs:3.5 ~amd64 > > kde-base/kcontrol:3.5 ~amd64
Done (with ~x86 instead).
> > In /etc/portage/package.unmask: > > > > kde-base/kdelibs:3.5 > > kde-base/kcontrol:3.5 > > > Hope this helps...
No, it did not help :(
> Install this and all will be ok: > > kde-base/kdebase-kioslaves-3.5.10-r1 > sys-apps/dbus-1.2.24 > sys-apps/hal-0.5.13-r2
I tried, getting these ooold versions from the attic. But it still didn't work out. But the PC is a rather old one, and so I decided to go away from Gentoo. Using distcc helped, but only when I and my fast (well not really, but much faster than that old Sempron) PC were there. I decided to try Sabayon Linux, which is based on Gentoo, but binary. There is no KDE3, though, so I had to install KDE4. Which is somewhat slow, maybe Xfce4 or LXDE will be better. BTW, I'm not too happy with Sabayon either. The equo package manager is not as sophisticated as emerge, for example it looks like it is not possible to call it when another instance is already running. And I do not yet understand how I can mix equo with portage. But I dod not dig into this too much, the person using this PC mainly uses KMail, Firefox and aMSN, and this is working fine. Anyway, thanks both of you for your assistance. Wonk