Gentoo Archives: gentoo-user

From: "Hemmann
To: gentoo-user@l.g.o
Subject: Re: [gentoo-user] Very bad system response
Date: Wed, 07 Feb 2007 20:25:27
Message-Id: 200702072119.38681.volker.armin.hemmann@tu-clausthal.de
In Reply to: Re: [gentoo-user] Very bad system response by Michael Schreckenbauer
1 On Mittwoch, 7. Februar 2007, Michael Schreckenbauer wrote:
2 > Hi,
3 >
4 > Am Mittwoch, 7. Februar 2007 12:35 schrieb Benno Schulenberg:
5 > > Hemmann, Volker Armin wrote:
6 > > > hdparm /dev/hda
7 > > >
8 > > > /dev/hda:
9 > > > multcount = 16 (on)
10 > > > IO_support = 1 (32-bit)
11 > > > unmaskirq = 1 (on)
12 > > > using_dma = 1 (on)
13 > > > keepsettings = 0 (off)
14 > > > readonly = 0 (off)
15 > > > readahead = 256 (on)
16 > > > geometry = 16383/255/63, sectors = 234493056, start = 0
17 > >
18 > > Maybe set readahead to a smaller value? Something like 8 or 16?
19 > >
20 > > At least that's what http://linuxgazette.net/issue79/punk.html
21 > > advises. If you have specific reasons for the higher value, then
22 > > please elaborate.
23
24 it is a default setting I never touched?
25 Aside from 'IO_support' everything is default.
26
27 Oh, and I tried different io-scheds without any success.
28
29 >
30 > I believe there is a misunderstanding here. I am the one with the problem
31 > not Volker :)
32
33 we have both similar problems ;)
34 --
35 gentoo-user@g.o mailing list

Replies

Subject Author
Re: [gentoo-user] Very bad system response Michael Schreckenbauer <grimlog@×××.de>