Gentoo Archives: gentoo-user

From: Harry Putnam <reader@×××××××.com>
To: gentoo-user@l.g.o
Subject: [gentoo-user] Yikes, replacing sata 200gb with Sata 750gb .. no bootsky.
Date: Fri, 27 Mar 2009 15:15:19
Message-Id: 878wmr9f3u.fsf@newsguy.com
Setup: 
  amd Athlon64 +3400 architecture

I'm attempting to replace 2 200gb sata drives with 2 750 gb drives.

All drives concerned are WD.

And the 2 200gb are attached to a:
Adeptec 1205sa PCI sata card (non-raid)

The two existing drives have been  working fine but need more room so
replacing with 2 750gb.

I thought I'd try replacing one first and see how it went.

I hit a snag on the first swap.  Pulled out the 200gb and inserted a
750 but it turns out that the new drive, unlike my older 200gb drives
does not have the old 4pin power connector that I expected.

I see some other connectors in the wiring harness that look like they
go to the larger (non-data) fitting on these new sata drives.  Its
about twice as wide as the data plug but has the same little 90 degree
hook on one end.

The matching plugs on the wiring harness appear to be made for this so
I go ahead and plug it in, and fire up the machine.

As boot up proceeds it gets by the brief memory check then comes a
screen saying:

  Press F3 to enter configuration utility
  Primary channel: WDC WD750-blah-bah   <= my new 750gb drive

So I guess this is coming from the Adeptec 1205sa card and press
F3... but nothing happens, and no further progress appears possible.

Rebooting and ignoring the `Press F3' screen doesn't allow boot to
proceed either.

So I appear to be stuck and unable to boot up.

The boot disk is not on sata and is not involved in the swap.

Anyone see anthing similar or have a suggestion.

Replies

Subject Author
Re: [gentoo-user] Yikes, replacing sata 200gb with Sata 750gb .. no bootsky. Anthony Metcalf <nevyn@××××××××××.uk>
Re: [gentoo-user] Yikes, replacing sata 200gb with Sata 750gb .. no bootsky. Paul Hartman <paul.hartman+gentoo@×××××.com>